«کارکردهای تربیتی رسانه برای دختران» بررسی و تحلیل شد

«کارکردهای تربیتی رسانه برای دختران» بررسی و تحلیل شد
عضو هیئت‌علمی پژوهشکده زن و خانواده، در جمع مسئولین پژوهش مدارس علمیه خواهران، پژوهشگران، اساتید پاسخ‌گو و مشاور حرم مطهر رضوی، کارکردهای تربیتی رسانه برای دختران را بررسی و تحلیل کرد.

به‌گزارش خبرگزاری حوزه علمیه خراسان، دکتر فریبا علاسوند، عضو هیئت‌علمی پژوهشکده زن و خانواده، در نشست «کارکردهای تربیتی رسانه برای دختران»، از سلسله نشست‌های خانواده و تربیت که به‌همت هیئت اندیشه‌ورز خانواده، تعلیم و تربیت و سبک زندگی معاونت علمی این حوزه برگزار شد، گفت: برای تحلیل موضوع، مهم‌ترین کار این است که بدانیم منظور از رسانه چیست و باید تصویر ما از رسانه اصلاح شود.

وی توضیح داد: جریان سنتی جامعه تلویزیون و سینما را رسانه می‌داند، اما گستره رسانه در حال حاضر بسیار فراتر رفته و رسانه جدید مختصات ویژه‌ای نیز دارد؛ اول آنکه رسانه جدید غیررسمی است و بسیاری از ضوابط رسانه‌های رسمی را ندارد؛ مثلا گوشی موبایل در دست فرزندان ما فضایی کاملا غیررسمی دارد و حتی برخی خط قرمزهای شبکه‌های نمایش خانگی در آن رعایت نمی‌شود و کاملا آزاد است.

وی ویژگی دوم رسانه جدید را فردی‌بودن دانست و گفت: هر وسیله‌ای که فردی شود انتخابی خواهد بود و انتخاب از واژه‌های مقدس لیبرالیسم و فمینیسم است؛ رسانه‌های حال حاضر فردی و انتخابی هستند و انتخاب به دست فرزندان است و والدین در انتخاب این رسانه برای فرزندان سهمی ندارند.

دکتر علاسوند خصلت بعدی رسانه‌های جدید را تنوع و تکثر آن‌ها عنوان کرد و گفت: در رسانه‌های جدید جریان هوشمندی وجود دارد که فرد را مدیریت می‌کند و انتخاب فرد تا جایی است که از آن به‌بعد توسط رسانه مدیریت می‌شود؛ به‌عنوان مثال در اینستاگرام پیشنهادات متناسب با جست‌وجوهای شما ساماندهی می‌شود.

این عضو هیئت‌علمی پژوهشکده زن و خانواده در ادامه گفت: ویژگی دیگر رسانه این است که هویت‌ها در آن سیال است و ثبات ندارد؛ فردی که در گذشته به‌عنوان الگو معرفی می‌شد، شخصیت ثابتی بود که برخی ویژگی‌ها مانند زیبایی را داشت، اما شخصیت‌های الگو در حال حاضر شخصیت‌های چهل‌تکه سیال هستند و متأسفانه مرزهای جنسیت در رسانه در حال محوشدن است و هویت‌هایی در رسانه به‌عنوان الگو معرفی می‌شود که با فرهنگ ایرانی ما هم‌خوانی ندارد.

وی با اشاره به اینکه اهمیت‌یافتگی هنجارهای جنسی در رسانه نکته مهم دیگری است، گفت: فضای رسانه‌های جدید بسیار جنسی است و ذهن دختران ما از این مدل محتوا پر شده و به او این‌گونه القا می‌شود که نه خانواده و نه حتی مذهب نمی‌تواند مرجع هنجارپذیری و هنجارشناسی برای تو باشد.

وی افزود: مسئله دیگر ارزش‌های شهروندی جهانی است و به افراد در اسنادی مانند ۲۰۳۰ یا سند توسعه هزاره این‌گونه القا می‌شود که تو شهروند جهانی هستی و باید ارزش‌های جهانی را رعایت کنی و دین جهانی در حال ترویج است، به این معنا که نهایتا دین‌داران می‌توانند به خدایی کاملا فردی ایمان داشته باشند.

این عضو سابق شورای سیاستگذاری حوزه علمیه خواهران در ادامه گفت: در فرایند تبلیغ و تربیت دینی باید زبان رسانه جدید را بشناسیم و برخی فعالان عرصه تبلیغ ما هنوز در رسانه‌هایی مانند سایت و وبلاگ سیر می‌کنند در حالی که مخاطب جای دیگریست.

وی با اشاره به راهکارهای بعد از شناخت مختصات رسانه، گفت: راهکار ایزوله‌کردن دختران از دسترسی به این رسانه دیگر امکان‌پذیر و البته نتیجه‌بخش نیست؛ البته وقتی فرزندان در دوران کودکی هستند می‌توان تا حدوددی آن‌ها را مدیریت کرد و ذائقه‌سازی کرد؛ مثلا به تماشای انیمیشن‌های جذاب عادت نکنند؛ در سنین بالاتر اینکه حتی‌الامکان کمتر به این رسانه دسترسی داشته باشند، خوب است، اما مهم‌تر از آن مدیریت رسانه در دست دختران است.

وی توضیح داد: تربیت دختران و پسران باید برنامه روزانه والدین باشد، نه اینکه بگذارند مسئله بزرگ شود و بعد به مشاور مراجعه کنند؛ نمی‌توان تأثیر محیط بر بچه‌ها را صفر کرد و همچنین نمی‌توان فرزند بدون خطا تربیت کرد.

دکتر علاسوند، خانواده را از نهادیی دانست که هنوز تأثیرگذار است و گفت: والدین باید چند نکته را بدانند؛ اول آنکه پیشگیری بهتر از درمان است و باید سواد رسانه خانواده‌ها بالا باشد و نکته بعد آنکه اگر مربی یا خانواده بخواهد در مقابل رسانه قوی‌تر عمل نماید باید وجوه انسانی را در فرزندش تربیت کند و به او آموزش دهد که یکی از این وجوه انسانی عقل است.

وی افزود: دیگر اینکه باید وجوه زنانگی را به دختران آموزش داد و اینکه دختر بفهمد دخترانگی او یعنی ابژه جنسی بودن، حس خوبی در وی ایجاد نمی‌کند، اما اگر حس همدردی و دلسوزی که در وجود زن به اوج می‌رسد را به او به‌عنوان خصلت زنانه نشان دهیم تأثیر خوبی خواهد داشت؛ در حال حاضر اخلاق مراقبت و پرورش‌یافتگی که در زنان وجود دارد توسط جریان‌های مختلف در حال تئوریزه شدن است و این موارد را باید مربی در نظر داشته باشد. 


كد خبر: 44474  |  تاریخ درج خبر: 1401/04/24  |  کد خبرنگار: 3752  |  نام خبرنگار: احمد عدالتيان
ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.
 
نام:
اطلاعات تماس: (تلفن همراه یا ایمیل)
متن:
کد امنیتی:     
footer slimi
بالا